Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
21/08/2018,15:13

«Αγνοεί» τις ΗΠΑ η Τουρκία – Το 2019 η παράδοση των πρώτων S-400

«Αγνοεί» τις ΗΠΑ η Τουρκία – Το 2019 η παράδοση των πρώτων S-400

Εντός του 2019 θα ξεκινήσει η παράδοση των πρώτων αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosoboronexport.

«Το συμβόλαιο για την παράδοση των S-400 στην Τουρκία θα υλοποιηθεί εντός των συμφωνηθέντων χρονικών ορίων. Αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Μικχέεβ.

Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία το 2017, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επανειλημμένως απειλήσει την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων, εφόσον η τελευταία παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους.

Τα πυραυλικά συστήματα S-400 αποτελούν ένα από τα πλέον σύγχρονα και αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς έχουν τη δυνατότητα πρόκλησης εναέριων πληγμάτων σε εύρος 400 χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει απλά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ πλέον, με όλα τα ενδοχόμενα να είναι ανοιχτά πλέον. 

Η σχετική ανακοίνωση έφερε αναστάτωση στην τουρκική οικονομία.

O Tραμπ χτύπησε την τουρκική λίρα μετά το τελεσίγραφο που έστειλε τα ξημερώματα στη Τουρκία. H τουρκική λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου σήμερα, εν μέσω χαμηλών συναλλαγών λόγω αργίας, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέκλεισε να δεχθεί οποιαδήποτε απαίτηση της Τουρκίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. 

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 6,16 λίρες ανά δολάριο στις 10.07 (ώρα Ελλάδας) από 6,0865 χθες, όταν άρχισε η εβδομαδιαία αργία των τουρκικών αγορών για τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ αλ- Άντχα. Πριν λίγο, η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 6,1222 λίρες ανά δολάριο.

Σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Reuters, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μήπως η σκληρή στάση του μπορεί να πλήξει τελικά τις οικονομίες της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών. Ο Τραμπ είπε ότι, αφού βοήθησε να πεισθεί το Ισραήλ να απελευθερώσει έναν κρατούμενο Τούρκο πολίτη, θεωρούσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απελευθέρωνε στη συνέχεια τον πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον, ο οποίος αρνείται τις τουρκικές κατηγορίες για συμμετοχή του στη συνωμοσία κατά του Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.

«Θεωρώ ότι κάνουν ένα τρομερό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», πρόσθεσε. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος που είναι σε συμμαχία με το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτούς που αγαπούν τον Μπράνσον πιο πολύ από εμάς».

Ο Ερντογάν, που αναμενόταν να μιλήσει σε δημοσιογράφους μετά τις πρωινές προσευχές, μίλησε τηλεφωνικά με στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ για να τους στείλει χαιρετισμούς για τον ‘Αιντ αλ-‘Αντχα. «Πιστεύω ότι όσο εσείς είστε υπερήφανοι η σημαία μας δεν θα πέσει, το κάλεσμά μας για προσευχή δεν θα σιγήσει και αυτή η χώρα δεν θα διασπασθεί», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Tags:
loading...
loading...