Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
16/06/2017,22:15

Άμεση ακύρωση της συμφωνίας Ομπάμα με την Κούβα αποφάσισε ο Ν.Τραμπ!

Άμεση ακύρωση της συμφωνίας Ομπάμα με την Κούβα αποφάσισε ο Ν.Τραμπ!

Σε ομιλία του στο Μαϊάμι, Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ακύρωση της συμφωνίας που είχε συνάψει η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα με την κυβέρνηση της Κούβας για την αποκατάσταση σχέσεων Ουάσινγκτον και Αβάνας, χαρακτηρίζοντας την "φρικτή" και "λανθασμένη".

Η συμφωνία των δύο χωρών προέβλεπε την αγορά και μεταφορά στις ΗΠΑ κουβανέζικων πούρων από ιδιώτες στις αποσκευές τους. Μάλιστα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε προ μηνών εκδήλωση στο Ναυτικό Ομιλο του Πειρειά, μοίραζε δωρεάν κουβανέζικα πούρα!

Επίσης προέβλεπ ην επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα αλλά και τη μερική άρση του εμπορικού εμπάργκο στην Κούβα.

Ας σημειωθεί πως οι δύο χώρες έχουν τεταμένες διπλωματικές σχέσεις από το 1960, όταν η λεγόμενη «κρίση των πυραύλων» ανάγκασε τις ΗΠΑ να επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα, η οποία θεωρούταν στενή σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης.

Πάντως η σημερινή εξέλιξη θεωρείται καρπός προσπαθειών αρκετών χρόνων, καθώς το τελευταίο διάστημα η κουβανική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων και η αγοροπωλησία αυτοκινήτων.

Η μερική άρση του εμπάργκο αφορούσε τις εξής 12 κατηγορίες:

- Επισκέψεις οικογενειών
- Επιχειρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην Κούβα
- Δημοσιογράφοι
- Επαγγελματική έρευνα
- Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
- Θρησκευτικές δραστηριότητες 
- Δημόσια δρώμενα 
- Ανθρωπιστική στήριξη
- Ιδιωτικές δωρεές
- Ανθρωπιστικά projects
- Εξαγωγές, εισαγωγές
- Ορισμένες οικονομικού τύπου συναλλαγές

Όπως δήλωσε ο Ν.Τραμπ η ακύρωση της συμφωνίας είναι άμεσης ισχύος.

Tags:
loading...
loading...