Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
28/07/2017,12:38

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας

Μέχρι στιγμής πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι όλες οι οπτικές ψευδαισθήσεις υπάρχουν απλά για να μας μπερδεύουν. Και όμως υπάρχει μια που μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει με την όρασή μας.

Η εξέταση μιας συγκεκριμένης οπτικής ψευδαίσθησης μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να βλέπουμε σημαντικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της γραφής, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του York και του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Αυτή η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση ονομάζεται "επέκταση μετατόπισης". Κοιτάζοντας την μπορεί να κάνει τα αντικείμενα να φαίνονται μεγαλύτερα από αυτά που πραγματικά είναι.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 74 άτομα να παρακολουθήσουν το σπειροειδές μοτίβο, κοιτάζοντας δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα για 30 δευτερόλεπτα. Μια ομάδα θα έβλεπε μια διευρυμένη κίνηση, και οι άλλες, μια συνεσταλμένη.

Αυτή είναι η ακριβής εικόνα που παρακολούθησαν:

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν ένα σύνολο γραμμάτων σε ένα διάγραμμα οφθαλμών logMAR - αυτό που σας ζητείται να απαγγείλετε στον οπτικό, με τις ολοένα και μικρότερες σειρές γραμμάτων. Έκαναν και αυτό το καθήκον εκ των προτέρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η όραση των συμμετεχόντων διέφερε ανάλογα με το ποια σπειροειδή παρακολούθησαν. Εκείνοι που εξέτασαν τις σπείρες ρολογιού είχαν βελτιωμένη όραση μετά.

Όμως, όσοι είδαν τις σπείρες αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού συνέχιζαν χειρότερα από πριν - αποδεικνύοντας ότι το να κοιτάζεις τις οπτικές ψευδαισθήσεις μπορεί επίσης να επιδεινώσει προσωρινά την όραση.

Το γεγονός ότι αυτά που παρακολουθούσαν ήταν είτε μια συστολή είτε μια επέκταση της κίνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, σημαίνει ότι "η επακόλουθη κίνηση συνέβαλε στην ψευδαίσθηση της διαστολής ή της συστολής στις δοκιμαστικές εικόνες".

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η βελτίωση της όρασης δεν ήταν μόνιμη.

Tags:
loading...
loading...