Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
13/02/2019,10:01

Αυτό το βίντεο αποδεικνύει γιατί οι ΗΠΑ τρέμουν το Ρωσικό MiG-31!

Αυτό το βίντεο αποδεικνύει γιατί οι ΗΠΑ τρέμουν το Ρωσικό MiG-31!

Το MiG-31 θεωρείται από πολλούς ως ο υπερηχητικό δολοφόνος της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, χάρη στις τρομερές ταχύτητες που αναπτύσσει, αλλά και εξαιτίας του υπερσύγρχονου οπλισμού που φέρει.

Από την τοποθέτηση πολυηχητικών πυραύλων Kinzhal μέχρι και την ανάπτυξη αντι-δορυφορικής τεχνολογίας, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει μεγάλα σχέδια για το μαχητικό MiG-31.

Πρόσφατα το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κυκλοφόρησε πλάνα από μια στρατιωτική άσκηση των MiG-31, όπου τα ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν "εισβολείς" στη στρατόσφαιρα. Το βίντεο αυτό ρίχνει άπλετο φως στις νέες δυνατότητες, αλλά και στον ρόλο του τελευταίου αναβαθμισμένου μοντέλου του MiG-31, το MiG-31BM.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, καταγράφει ένα τυπικό σενάριο άμυνας εθνικού εναέριου χώρου.

 

Ένα παλαιότερο MiG-31 έπαιξε το ρόλο ενός αεροσκάφους επιτήρησης που συλλέγει δεδομένα στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Μετά τον εντοπισμό ενός εισβολέα δύο MiG-31ΒΜ απογειώνονται για να αναχαιτίσουν τον εισβολέα και από επίγεια ραντάρ. 

Τα MiG-31ΒΜ εντόπισαν τον "εισβολέα" και εξαπέλυσαν πυραύλους αέρος-αέρος εναντίον του από απόσταση 150 χλμ.

Πρόκειται για κλασική περίπτωση άσκησης αναχαίτισης, εκτός από μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια: η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη στρατόσφαιρα, με τα MiG-31BM να πετάνε σε υπερηχητικές ταχύτητες. 

"Τα πληρώματα πέταξαν σε υπερηχητικές ταχύτητες άνω των 2.800 χλμ / ώρα σε υψόμετρο 18.000 μέτρων", σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό κρατικό δίκτυο TASS αναφέρει ότι η άσκηση περιελάμβανε δέκα πληρώματα.

Δεδομένου ότι το MiG-31BM είναι η πιο πρόσφατη υποέκδοση της παραγωγικής σειράς MiG-31, αυτές οι ασκήσεις έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν το καινούργιο υλικό, αλλά και να εκπαιδεύσουν τους πιλότους να το χρησιμοποιούν.

Η ικανότητα του MiG-31 να φέρει και να χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό σε τέτοια εντυπωσιακά ύψη και ταχύτητες εξηγεί γιατί είναι επί του παρόντος το μοναδικό μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχει εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιεί τα πολυηχητικά βλήματα Kinzhal. 

Μια Μοίρα με από 12 έως 16 μαχητικά MiG-31 εξοπλισμένα με τους Kinzhal, αναπτύχθηκε γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στα μέσα του 2018, μετά από πολλούς γύρους δοκιμών τους προηγούμενους μήνες.

Αλλά ενώ η στρατηγική δυνατότητα απειλής του MiG-31 αναλυθεί εκτενώς κατά το παερλθόν, αυτή η πρόσφατη άσκηση είναι μια υπενθύμιση της τακτικής χρησιμότητας του MiG-31 ως αεροσκάφος αναχαίτισης. 

Το MiG-31BM διατηρεί το DNA του σοβιετικού προκατόχου του, του MiG-25 στην ικανότητά του να εμπλέκει αποτελεσματικά γρήγορα, υψηλού επιπέδου αεροσκάφη επιτήρησης όπως το SR-71 Blackbird.

Από την ένταξη του στον ρωσικό αεροπορικό στόλο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα, το MiG-31 ήταν το ταχύτερο αεροσκάφος που υπηρετούσε στην πρώην Σοβιετική και τώρα στην Ρωσική Πολεμική Αεροπορία. 

Η ταχύτητά του, το καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλο στο ρόλο της αναχαίτισης, αφού είναι ικανό να καλύπτει τον τεράστιο εναέριο χώρο της Ρωσίας για να εντοπίσει και να αντιμετωπίζει τους εισβολείς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η αναβάθμιση του MiG-31BM που έγινε το 2010 ακολουθεί την καθιερωμένη ρωσική τάση της διατήρησης των αρχικών σχεδίων αεροσκαφών, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει σύγχρονα όπλα και αεροηλεκτρονικά συστήματα. Αυτά περιλαμβάνουν ψηφιακά χειριστήρια, νέα οθόνη LCD και ένα αναβαθμισμένο ραντάρ Zaslon-M ικανό να εντοπίζει ταυτόχρονα μέχρι και δέκα εναέριους στόχους. 

Το MiG-31BM χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα D-30F6, όπως και το πρώτο MiG-31.

Αν αυτός ο εκσυγχρονισμός δεν φαντάζει αρκετά εντυπωσιακός, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγάλη αναβάθμιση υλικού αναμένεται να γίνει στο νέο MiG-41, το οποίο αναμένεται να μπει στην γραμμή παραγωγής στα μέσα της δεκαετίας του 2020 το νωρίτερο. Το MiG-41 αναμένεται να είναι ένα πολυηχητικό μαχητικό, το οποίο θα μπορεί να πετά στα όρια της ατμόσφαιρας της γης σε ύψος 100 χλμ.

Tags:
loading...
loading...