Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
10/11/2019,14:48

Βολιβία: Σε «αδιέξοδο» ο Έβο Μοράλες - Αναγκάστηκε να προκηρύξει νέες εκλογές

Βολιβία: Σε «αδιέξοδο» ο Έβο Μοράλες - Αναγκάστηκε να προκηρύξει νέες εκλογές

Οι εξελίξεις τρέχουν στη Βολιβία με τον αριστερό πρόεδρο Έβο Μοράλες να υπόσχεται νέα προσφυγή στις κάλπες μετά τη δημοσίευση από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAΚ) έκθεσης, στην οποία επεσήμανε ότι θα πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές της 20ης Οκτωβρίου λόγω παρατυπιών.

Ο Μοράλες είχε απευθύνει νωρίτερα έκκληση για διάλογο στην αντιπολίτευση, που επιμένει να αμφισβητεί τη νίκη του και την επανεκλογή του για τέταρτη φορά στην προεδρία της Βολιβίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών τον περασμένο μήνα καταγγέλλοντας καλπονοθεία. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο το τελευταίο διάστημα στη χώρα με αστυνομικούς να στασιάζουν κατά της κυβέρνησης εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων.

Είναι «στατιστικά απίθανο» να εξασφάλισε ο Μοράλες προβάδισμα 10%, ανέφερε στο πόρισμά του ο ΟΑΚ ζητώντας επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης στη Βολιβία, αφού οι επιθεωρητές του εντόπισαν κενά ασφαλείας στο λογισμικό της ψηφοφορίας και ίχνη «σαφούς χειραγώγησης» του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων. Αδυνατώντας, ως εκ τούτου, να επικυρώσει το αποτέλεσμα της 20ης Οκτωβρίου οι απεσταλμένοι του ΟΑΚ ζήτησε πρότειναν να ξαναστηθούν οι κάλπες. Ο Μοράλες, ο οποίος απέρριψε τις καταγγελίες περί μαγειρέματος του αποτελέσματος και κατήγγειλε τις ταραχές σε δρόμους μεγαλουπόλεων ως απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου.

Tags:
loading...
loading...