Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
12/09/2017,20:26

«Βράζει» το ΝΑΤΟ για τους S-400! - Απρόβλεπτες οι συνέπειες για την θέση της Τουρκίας στην συμμαχία

«Βράζει» το ΝΑΤΟ για τους S-400! - Απρόβλεπτες οι συνέπειες για την θέση της Τουρκίας στην συμμαχία

Αναβρασμός και έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, αλλά και ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας, μετά και την τυπική ενεργοποίηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, για την αγορά των αντιαεροπορικών  συστημάτων S-400.

Η  ολοκλήρωση της συμφωνίας προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τους σκοπούς της Άγκυρας, προκαλώντας ταυτόχρονα  καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, καθώς η 2η στρατιωτική δύναμη αγόρασε όπλα αξίας 2 δισ. δολαρίων από τον μεγάλο της «εχθρό», τη μεγάλη «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», όπως έχει δηλώσει και ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, τη Ρωσία.

Με λίγα λόγια η Τουρκία έκανε "ρόμπα" τόσο τη Συμμαχία όσο και την ηγεσία της!

Την ανησυχία των μελών του ΝΑΤΟ ενίσχυσε η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος υποστήριξε ότι «τα όπλα των δυτικών είναι πολύ ακριβά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιμείνει στη συγκεκριμένη τακτική, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα με τη Γερμανία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους τα τελευταία χρόνια, ενώ ένταση επικρατεί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες έχει βρει «καταφύγιο» ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος που έχει κατονομαστεί ως πρωτεργάτης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Εκτός των παραπάνω, η Άγκυρα κατηγορεί «συμμάχους» της μέλη του ΝΑΤΟ, ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η ίδια έχει χαρακτηρίσει «τρομοκράτες».

«Άπτεται σε μας να αποφασίσουμε πως θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία μας. Είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να πάρουμε για την άμυνα της χώρας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος «σουλτάνος».

Όπως όλα δείχνουν και αποδεικνύεται από τις τελευταίες ενέργειες, η Τουρκία έχει αποφασίσει να χαράξει τη δική της γραμμή, η οποία δεν συνάδει απαραίτητα με εκείνη του ΝΑΤΟ.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «οι προκλήσεις είναι πλέον μεγαλύτερες, καθώς έχουμε τον πολλαπλασιαμό των όπλων μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας, έχουμε την τρομοκρατία, έχουμε την παγκόσμια αστάθεια και μία πιο επιθετική Ρωσία. Είναι ένας πολύ πιο επικίνδυνος κόσμος».

Tags:
loading...
loading...