Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
18/06/2017,12:54

ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ 72 ΩΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ EUROGROUP: Οι καυτοί διάλογοι Τσίπρα, Μέρκελ, Λαγκάρντ

ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ 72 ΩΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ EUROGROUP: Οι καυτοί διάλογοι Τσίπρα, Μέρκελ, Λαγκάρντ

Το πυρετώδες παρασκήνιο ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, περιγράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

«Αγκελα για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να αποδεχθείτε τομηχανισμό για την αποπληρωμή του χρέους που προτείνει η Γαλλία. Πρέπει ακόμα να μην υπάρχει αναφορά στο 0-15 έτη για την επιμήκυνση των δανείων, αλλά να φύγει το μηδέν. Και το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να κλειδώσει στο 2%. Αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε συμφωνία.Οι αγορές δεν είναι ανόητες, θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρή λύση σχετικά με το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής».

Το μήνυμα αυτό άνοιξε μια σειρά επικοινωνιών μεταξύ του Μέγαρου Μαξίμου και της γερμανικής καγκελαρίας, της Κομισιόν και της Ουάσινγκτον οι οποίες συνθέτουν το παζλ των 72 δραματικών ωρών μέχρι την συνεδρίαση της Πέμπτης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόλαντ Τουσκ:

¨Οπως εξελίσονται τα πράγματα, δεν βλέπω να διαγράφονται πιθανότητες για λύση στο eurogroup και ως εκ τούτου σε ενημερώνω πως θα σου στείλω επιστολή την Παρασκευή για να τεθεί το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στης 22ας Ιουνίου».

Το πρωί της επόμενης ημέρας, ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν το τηλεφώνημα και την απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ηκυρία Μέρκελ κατέστησε σαφές πως δεν επιθυμούσε να μετατεθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν θέλω κάτι τέτοιο», είπε στον Αλέξη Τσίπρας.

«Τι θα κάνουμε όμως με τον Σόιμπλε. Με την αδιάλλακτη στάση του δενμπορούμε να βρούμε λύση», της απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Τα θέματα του Eurogroup είναι αρμοδιότητας του Σόιμπλε» είπε η κυρία Μέρκελ και συμπλήρωσε:

«Να ξέρεις όμως ότι είμαι κάθε δύο μέρες στο αυτί του (εννοώντας προφανώς ότι του ασκεί πίεση για λύση). Εάν κάτι δεν πάει καλά θα ξαναμιλήσουμε».

Είναι πρωφανές ότι η συνομιλία αυτή μεταφέρθηκε στον Βολφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει η εφημερίδα. Ετσι εξηγείται η αντίδρασή του ο οποίος την ίδα μέρα σε συνεντευξή του σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης έπλεξε το εγκώμιο του Τσακαλώτου και έβγαλε «χολή» κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Τρία μηνύματα από τη Λαγκάρντ

Ενα εξαιρετικό παρασκήνιο έχει το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο πρωθυπουργός, ενώ ταξίδευε προς την Θεσσαλονίκη για την συνάντησή του  με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαπίστωσε ότι έχει τρία μηνύματα από την Κριστίν Λαγκάρντ στο κινητό του. Και ενώ το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Αχίαλου στο Βόλο, λόγω καταιγίδας, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον επικεφαλής της μοίρας μαχητικών του παρακείμενου στρατιωτικού αεροδρομίου, να απομονωθεί στο γραφείο του για ναμιλήσει μετην κυρία Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής τυ ΔΝΤ του υποσχέθηκε ότι θα τον στηρίξει στο αίτημά του για πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2023,καθώς και την πρόταση μακρόν για τον μηχανισμό σύνδεσης της ανάπτυξης με το χρέος.

«Εχω ακόμα ια σκέψη να δουλέψουμε καλύτερα αυτόν τον μηχανισμόγια να διασφαλίσουμε ότι θα έχει ακόμακαλύτερα αποτελέσματα για την Ελλάδα», του είπε, ενώ δεσμέυτηκε ότι θα μιλήσει θετικά και την απόφαση της ΕΚΤ για το QE.

Tags:
loading...
loading...