Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
29/12/2017,11:49

Η Ελλάδα αναστενάζει στα γκισέ την τελευταία εργάσιμη του 2017

Η Ελλάδα αναστενάζει στα γκισέ την τελευταία εργάσιμη του 2017

Η Ελλάδα, στα γκισέ και στα ATMs των τραπεζών αναστενάζει. Οι πολλοί για να πληρώσουν τις τελευταίες υποχρεώσεις της χρονιάς και οι λίγοι για να εισπράξουν τα… κοινωνικά μερίσματα της χρονιάς, ενδεχομένως της τελευταίας κατά την οποία θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα τουλάχιστον στη μορφή και στην έκταση που δόθηκε φέτος (μην ξεχνιόμαστε, το 2018 ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ).

Βγάζοντας τον έναν άσο μετά τον άλλο από το μανίκι της, η κυβέρνηση φρόντισε την τελευταία ημέρα του χρόνου, αντί να μονοπωλούν την επικαιρότητα τα τέλη κυκλοφορίας, ο ΕΝΦΙΑ και οι λοιπές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κλπ) η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το νησιωτικό και το ορεινό μέρισμα, την παράταση του κοινωνικού μερίσματος, την καταβολή των νέων συντάξεων, τις λοταρίες και τα μερίσματα των ανέργων.

Οι θετικές εκπλήξεις τελείωσαν με την ανακοίνωση της αναδρομικής καταβολής μερίσματος σε 9 νομούς της χώρας (αλλά και σε μερικούς δήμους της λεγόμενης β’ ζώνης που χαρακτηρίζονται ως ορεινή). Ίσως για κάποιους να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη και το γεγονός ότι αναμένεται να ανακοινωθεί χρονικό περιθώριο για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου (σ.σ αν ανακοινωθεί μόνο αυτό, δεν πρόκειται για παράταση αλλά για πιστή εφαρμογή του νόμου ο οποίος προβλέπει ότι για υποχρεώσεις η προθεσμία εκπλήρωσης των οποίων εκπνέει μέσα σε αργία, οφείλει το δημόσιο να μεταθέσει την ημερομηνία για την αμέσως επόμενη εργάσιμη). Μέχρι εκεί όμως.

Τα καλά τελειώνουν σήμερα με τις τελευταίες εκκρεμότητες να είναι οι εξής:

1.      Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε 35.000 δικαιούχους που υπέβαλαν την αίτηση κατά την περίοδο της παράτασης

2.      Η καταβολή του ειδικού κοινωνικού μερίσματος στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Είναι περίπου 14.000 στον αριθμό και θα πληρωθούν και αυτοί σήμερα.

3.      Η καταβολή των αναδρομικών του επιδόματος θέρμανσης σε τουλάχιστον 100.000 δικαιούχους η οποία θα γίνει επίσης σήμερα.

4.      Η πληρωμή του επάθλου της λοταρίας σε όσους έκ των περίπου 10.000 τυχερών δήλωσαν εμπρόθεσμα τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού. Όσοι δεν τον δήλωσαν, έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Μαρτίου για να το πράξουν προκειμένου να μην πάρουν το ποσό οι επιλαχόντες.

Τα ευχάριστα σταματούν κάπου εδώ και αρχίζουν τα δυσάρεστα. Την τελευταία εργάσιμη του έτους θα πρέπει να πληρωθούν μια σειρά από υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων:

1.      Η 4η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ

2.      Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

3.      Ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου για όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία

4.      Τα ένσημα στο ΙΚΑ για την απασχόληση μισθωτών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου

5.      Οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών επίσης για τον μήνα Νοέμβριο. Τα ειδοποιητήρια έχουν ήδη αναρτηθεί εδώ και αρκετές ημέρες στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Για τα τέλη κυκλοφορίας εκκρεμεί η ανακοίνωση της τελικής προθεσμίας πληρωμής η οποία στη χειρότερη περίπτωση για τους φορολογούμενους θα είναι η 2α Ιανουαρίου. Το αν θα υπάρξει και περαιτέρω παράταση, θα κριθεί από τον ρυθμό καταβολής των τελών. 

Tags:
loading...
loading...