Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
29/10/2017,20:00

ΕΚΤΑΚΤΟ – Σήκωσε το γάντι ο Ν. Κοτζιάς – Σφοδρή επίθεση εναντίον του Ισπανού πρέσβη: «Ανασκεύασε ή φύγε»

ΕΚΤΑΚΤΟ – Σήκωσε το γάντι ο Ν. Κοτζιάς – Σφοδρή επίθεση εναντίον του Ισπανού πρέσβη: «Ανασκεύασε ή φύγε»

Σήκωσε το γάντι ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιάς, με μια σκληρή επίθεση κατά του Ισπανού πρέσβη στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγκέρα.

Ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας-Ισπανίας μαίνεται μετά τις αιχμές του Ισπανού κατά της ελληνικής κυβέρνησης για έλλειψη στήριξης προς τη Μαδρίτη σχετικά με την κρίση στην Καταλωνία.

Σημειώνεται ότι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Βιγκέρα, είχε υποστηρίξει ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Αθήνα δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης της Καταλoνίας από την Ισπανία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε και διαφορετική στάση μεταξύ της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με επίσημη τοποθέτησή του, το υπουργείο την Κυριακή εξέφρασε τη στήριξή του προς την ισπανική κυβέρνηση στο ζήτημα της Καταλoνίας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας, απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση.

Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων.

Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία.

Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας.

Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση» (υποννοεί ότι θα κηρυχθεί persona non grata…)

Πρόκειται για τη συνέχεια του σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου Ελλάδας-Ισπανίας λόγω Καταλονίας αλλά και Ρουβίκωνα για το οποίο σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Συγκεκριμένα ο πρέσβης της Ισπανίας ομολόγησε πως έστειλε διάβημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

 Ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα με την Καταλονία. Και άκομψα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν στήριξε τη χώρα του! Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

Γενικά ο Ισπανός πρέσβης έδειξε φανερά εκνευρισμένος, αγχωμένος. Η Μαδρίτη κάτι φοβάται, κάτι δυσάρεστο βλέπει να έρχεται…

Ας μας πει βέβαια ο Ισπανός Πρέσβης για την στάση της Ισπανίας στο θέμα του χρέους, τον πόλεμο στον τουρισμό και στους tour operators, την θέση της χώρας του σχετικά με το Σκοπιανό, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, γενικά τις τουρκικές διεκδικήσεις και τι συμβαίνει με το ισπανικό ελικοπτεροφόρο κλάσης Juan Carlos που παραχωρεί η χώρα του στην Τουρκία. Αλήθεια σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Ο κ. Ενρίκε Βιγκέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα διπλωματικά όρια «εγκαλεί» την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο ζήτημα του Δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ενώ αφήνει σαφέστατες αιχμές ότι ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρέφεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αποπειράθηκε επίσης να παρέμβει και στην εσωτερική πολιτική έννομη τάξη της χώρας μας με δηλώσεις υπέρ ΝΔ και την αποστροφή του προς την νυν ελληνική κυβέρνηση.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ισπανός διπλωμάτης έκανε… παράπονα για την κυβέρνηση, λέγοντας πως σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία!

Ο πρέσβης της Ισπανίας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής όταν ερωτάται για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε την… αντιπολίτευση.

«Άλλοι, μας στήριξαν περισσότερο»

Η αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης. Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ισπανός πρέσβης.

Χτες (28.10.2017), πάντως, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, η ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ της ενότητας στην Ισπανία.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», ήταν η γραπτή δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο Ισπανός πρέσβης αναφέρεται και στην εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Ισπανίας, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

«Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κανένα άλλο τέτοιο προηγούμενο. Με εξέπληξε πάρα πολύ και εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ήταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών»,λέει.

Όπως λέει, μετά το περιστατικό, του τηλεφώνησαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια.

(…) η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Tags:
loading...
loading...