Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
12/02/2018,15:36

EKTAKTO! Τη σύσταση Προανακριτικής για τη Novartis ανακοίνωσε ο Τσίπρας

EKTAKTO! Τη σύσταση Προανακριτικής για τη Novartis ανακοίνωσε ο Τσίπρας

«Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη», είπε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός. Μίλησε για τις ευθυνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την χρεοκοπία της χώρας. Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι η χώρα κατέληξε στην χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Μίλησε για ηθική παρακμή και εκφυλισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος.

Θράσος, ιδιοτέλεια και μέθοδοι μαφίας. Αριθμοί λογαριασμών σε μηνύματα κινητών τηλεφώνων και δημαγωγία κάθε φορά που πιανόταν κάποιος στα πράσα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν υπήρξε είπε μια αποκάλυψη σκανδάλου που να μην έπαιξε η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Άλλο η πολιτική εκτίμηση και άλλο να νρισκόμαστε μπροστά σε καταγγελίες που παίρνουν την ομορφή ογκώδους δικογραφίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι η ευθυνη της Αριστεράς είναι πολύ μεγάλη. Είναι τεράστια η ευθύνη ώστε να συνδράμει να αποκατασταθεί η ευθύνη απέναντι στους θεσμούς, την δικαιοσύνη και την πολιτική. Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα αλλα και ζήτημα που αφορά το αύριο της χώρας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Χωρίς λαϊκά δικαστήρια και χωρίς κηνύγι μαγισσών. Είναι ξένη και εχθρική προς την Αριστερά να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς, είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η Ελλάδα. Μίλησε για fake news, φωτογραφίζοντας την αντιπολίτευση.

«Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα και δεν θα εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης. Δεν θα τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων. Εχουμε πιο δυνατούς συμμαχους, την αρετή και την αλήθεια. Με αυτούς πορευτήκαμε και με αυτούς θα πορευτούμε. Κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους δικαστές. Μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες αλλά εμείς δεν θα υποχωρήσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε δίπλα μας την κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναλογίστηκε πόση ζημιά προξένησαν οι πρακτικές της διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Μίλησε για ευτελισμό της ίδιας της δημοκρατίας. Είπε ακόμα ότι είναι ανυπολόγιστο το κόστος για την οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο αληθινά κόστισε στην ελληνική οικονομία. Μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισ ευρώ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από το 2000 έως το 2010 η απώλεια είναι 23 δισ. Ένα μνημόνιο δηλαδή. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων είπε ο πρωθυπουργός.

Αν έμεναν στα δημόσια ταμεία ίσως να είχαμε αποφύγει την μνημονιακή περιπέτεια. Την ώρα που έκοβαν συντάξεις και μισθούς και επέβαλλαν δυσβάσταχτους φόρους φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τις πολυεθνικές και τους κρατικοδίαιτους επχιειρηματίες. Σήμερα ξεμπερδεύουμε με την χυδαιότητα του «μαζί τα φάγαμε». Δεν τα φάγαμε μαζί. Σας ζητώ να αναλογιστείτε την ηθική τους ευθύνη και εξαχρείωση, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής η μόνη θεσμική οδός

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμα διεκδίκησης των χρημάτων που χάθηκαν από αποζημιώσεις από την φαρμακευτική Novartis. Για τον θεσμικό χειρισμό της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε είναι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Κι αυτό για να προσδιοριστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες. Μοναδικός αρμόδιος για να κρίνει η είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό», τόνισε.

Σε αυτό το σημείο, σημαντικό είναι το συμβάν που έλαβε χώρα και αναφέρει η dimokratianews.gr

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στο γραφείο του στην οδό Πειραιώς.

Οχι, όμως, για τους λόγους που φαντάζεστε. Συζήτησαν επί μακρόν το Σκοπιανό και την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης, αλλά και θέματα εσωτερικής πολιτικής. Της τρέχουσας συγκυρίας. Της καυτής επικαιρότητας. Αν και δεν… ήμουν παρών -πώς θα μπορούσα, άλλωστε;-, δύναμαι βασίμως να υποθέσω ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την υπόθεση της Novartis σε πολιτικά ουδέτερη στιγμή. Προτού έρθει το σκάνδαλο στο φως της δημοσιότητας. Δύναμαι, επίσης, να υποθέσω ότι όλο και κάτι θα γνώριζε ο Αμερικανός διπλωμάτης από τις έρευνες των αμερικανικών Αρχών για να το μοιραστεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Τώρα, αν οι υποθέσεις μου είναι σωστές ή λάθος, ας αφήσουμε την ίδια τη ζωή να μας το πει.

•Παρατηρώ, πάντως, τις αντιδράσεις της Ν.Δ. στην υπόθεση Novartis με πάσα επιμέλεια. Διακρίνω έναν τόνο γενικώς μετριοπαθή, σαν να κρατά το κόμμα «πισινή» για το μέλλον φοβούμενο αποκαλύψεις. Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη απέφυγε να υιοθετήσει στην ενημέρωση της Παρασκευής τους υψηλούς τόνους των Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλου εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αλλωστε, για όσους το ξεχνούν, ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε άριστες σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη διαχρονικά.

•Μια και αναφέρομαι στον υπουργό του κ. Τσίπρα, μια μικρή αποκάλυψη για τον κ. Παπαγγελόπουλο: Ο νυν υπουργός και πρώην εισαγγελικός λειτουργός δεν χρειάστηκε μέσον τρίτο πολιτικό πρόσωπο από τη Νέα Δημοκρατία για να γνωρίσει τον πρωθυπουργό, όπως διαδίδουν κάποιοι ανενημέρωτοι. Οταν μετακόμισε το 2011 στα βόρεια προάστια -ο Αλέξης ήταν τότε ανερχόμενος, αλλά στα χαμηλά του-, έκπληκτος ανακάλυψε ότι γείτονάς του ήταν η μητέρα του πρωθυπουργού Αρίστη. Ετσι, γνώρισε και τον Αλέξη κάθε φορά που εκείνος επισκεπτόταν τους γονείς του. Το 2012, μάλιστα, ο Τσίπρας τού έκανε πρόταση να αναμειχθεί περισσότερο ενεργά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την απέρριψε. Οσοι, λοιπόν, αναζητούν στις πρόσφατες εξελίξεις πολιτικά τρίγωνα και ανίερες συμμαχίες, καλό είναι να μην υποκύπτουν τόσο εύκολα σε θεωρίες συνωμοσίας.

•Ακούω ότι δεν ήταν και πολύ ενθουσιασμένος από την προοπτική σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, γιατί έχει τον φόβο ότι η Βουλή θα μετατραπεί σε Κολοσσαίο της Ρώμης. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ο πρόεδρος γνησίως διαφωνεί με αυτή την προοπτική ή αφήνει να διαρρεύσει προς τα έξω την ανησυχία του για να διαφυλάξει τον ενωτικό ρόλο του στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Tags:
loading...
loading...