Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
11/10/2017,10:19

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιεί η ισπανική κυβέρνηση μετά την ομιλία Πουτζεμόντ: «Δεν ξέρουμε που το πάει»

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιεί η ισπανική κυβέρνηση μετά την ομιλία Πουτζεμόντ: «Δεν ξέρουμε που το πάει»

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιεί η ισπανική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Καταλονία.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία πάντως δήλωσε,  προκαταβολικά, δίνοντας το στίγμα και του συμβουλίου, ότι ο ηγέτης της Καταλονίας «δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, και πού θέλει να πάει». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει διαβουλεύσεις με τα κόμματα αναζητώντας τη μέγιστη πολιτική συναίνεση.

Η Μαδρίτη πάντως φαίνεται να απορρίπτει συνολικά το άνοιγμα Πουτζεμόντ και το ερώτημα είναι αν τελικά η προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου παραμένει. Ο Ραχόι, άλλωστε, έχει καταστήσει σαφές ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η Βαρκελώνη να αποστασιοποιηθεί οριστικά από κάθε ενδεχόμενο κήρυξης ανεξαρτησίας, κάτι που φαντάζει αδύνατο μετά και την χθεσινή ομιλία. 

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι εγχώριοι αναλυτές που αμφιβάλουν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά, θεωρώντας πιθανή ακόμα και την ενεργοποίηση για πρώτη φορά του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που θα επέτρεπε στη Μαδρίτη να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας, να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη, ακόμα και με τη βία.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες και οι δηλώσεις των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιούνκερ και Τουσκ, αντίστοιχα, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη στην ισπανική κυβέρνηση στο όνομα της «συνταγματικής τάξης στη χώρα».

Tags:
loading...
loading...