Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
01/12/2018,14:41

Έξοδο στις αγορές σε 4 μήνες “βλέπει” ο Τσακαλώτος

Έξοδο στις αγορές σε 4 μήνες “βλέπει” ο Τσακαλώτος

Σε όσους τον κατηγορούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Έχουμε φύγει από την κρίση και η οικονομία σημειώνει μια καλή ανάπτυξη”, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά πως “πήραμε μια καλή λύση για το χρέος, που μας δίνει ανάσα για τουλάχιστον 15 χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες. Έχουμε χρηματοοικονομικό απόθεμα πάνω από 25 δισ ευρώ. Αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα. Θέλουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς διαστρεβλώσεις και ανισότητες, μια χώρα πιο κοινωνική και δημιουργική, περήφανη για τη θέση της στον κόσμο, χωρίς τα κόμπλεξ του παρελθόντος”.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε 2-3-4 μήνες να μου το πουν ξανά αυτό”.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέκρινε το κυβερνητικό πρόγραμμα με εκείνο που εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλοντας να απαντήσει στο ποιος επιδίδεται σε παροχολογία. “Τα 750 εκατ. που ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ έγιναν 910 εκατ ευρώ, με την έγκριση των θεσμών. Δεν κάνουμε θαύματα, αλλά έχουμε δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισ ευρώ και μπορούμε να μειώνουμε τη λιτότητα κάθε χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2022. Ο Χουλιαράκης, που λέει τις λιγότερες υπερβολές από όλους μας στην κυβέρνηση, κοστολόγησε το πρόγραμμα του Μητσοτάκη στα 6 δισ ευρώ. Ποια είναι η παροχολογία; Τα 6 δισ του Μητσοτάκη ή τα δικά μας 910 εκατομμύρια ευρώ;”

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ακόμη πως ο προϋπολογισμός είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια επεκτατικός και μειώνει τη λιτότητα. “Μία μέση τετραμελής οικογένεια έχασε από 2010 έως το 2015 το 37% του εισοδήματός της. Από το 2015 έως το 2017 αυξήθηκε κατά 160 ευρώ. Μια οικογένεια που ανήκει στο 25% των πιο πλούσιων, δηλαδή στη μεσαία τάξη, έχασε το 36%, ενώ με εμάς το εισόδημά της αυξήθηκε κατά 146 ευρώ. Ποιος, λοιπόν, τσάκισε τη μεσαία τάξη;”. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε τέλος στο γεγονός ότι από τα 910 εκατομμύρια του προϋπολογισμού, τα 400 εκατομμύρια αφορούν την επιδότηση στέγασης. “Ξοδεύουμε χρήματα για τα νέα ζευγάρια, για να μπορούν να βρουν σπίτι χωρίς τη βοήθεια από την γιαγιά και τον παππού”, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Tags:
loading...
loading...