Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συμβουλές για παιδιά που τα θεωρούν όλα δεδομένα

Συμβουλές για παιδιά που τα θεωρούν όλα δεδομένα

Το κύριο μέλημα των περισσοτέρων σύγχρονων γονέων είναι «να μη λείψει τίποτα στο παιδί», είτε γιατί οι ίδιοι είχαν στερηθεί πράγματα μεγαλώνοντας, είτε γιατί δε θέλουν το παιδί τους να νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με τους συμμαθητές και φίλους του.

Ωστόσο, πολύ συχνά μέσα στην αγωνία τους να τους παράσχουν όσα περισσότερα μπορούν, οι γονείς δημιουργούν άθελά τους παιδιά που τα θεωρούν όλα δεδομένα και κυρίως δε νιώθουν καμία ευγνωμοσύνη για αυτά που τους παρέχονται.
 

Τα λάθη που κάνουν οι χωρισμένοι γονείς

Τα λάθη που κάνουν οι χωρισμένοι γονείς

Ένα διαζύγιο είναι δύσκολο για τους γονείς αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά.

Κάποια μάλιστα καλούνται να κάνουν τους διαμεσολαβητές αν το κλίμα μεταξύ των γονέων δεν είναι κάλο, άλλα «θρηνούν» την απώλεια ενός γονέα που ξαφνικά έχει μετακομίσει και υπάρχουν κι εκείνα που πρέπει να παρηγορήσουν κάποιον γονέα εάν είναι ο πληγωμένος της σχέσης. 

Σημαντικές οδηγίες για τον ύπνο των βρεφών

Σημαντικές οδηγίες για τον ύπνο των βρεφών

Κάθε χρόνο, περίπου 3.500 βρέφη στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τον ύπνο (ακούσιας ασφυξία και στραγγαλισμός) στο κρεβάτι.

Ενώ τα περιστατικά αιφνίδιου βρεφικού θανάτου έχουν μειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα ποσοστά της ακούσιας ασφυξίας και στραγγαλισμού μεταξύ των βρεφών κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν αυξηθεί. Το 2014 στην Αμερική δηλώθηκαν 21,4 θάνατοι για κάθε 100.000 γεννήσεις.

Με αφορμή τα πιο πάνω η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εκδίδει τις ακόλουθες νέες οδηγίες:

Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο;

Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο;

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν οι γονείς θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να φροντίζουν τον εαυτό τους προκειμένου να γίνουν ανεξάρτητα.

Σε ποια ηλικία όμως είναι σωστό να τους επιτρέπουμε να παραμένουν χωρίς επίβλεψη στο μπάνιο;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, τα περισσότερα ατυχήματα στο μπάνιο αφορούν παιδιά ηλικίας έως 4 ετών. Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα περίπου 120 παιδιά επισκέπτονται κάθε μέρα τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εξαιτίας ατυχημάτων που έγιναν στο μπάνιο!

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το παιδί σας φοβάται

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το παιδί σας φοβάται

Μήπως κάποια πράγματα δεν έχουν γίνει σωστά και υποψιάζεστε ότι το παιδί σάς φοβάται; Αν η απάντηση στο ερώτημα, μέσω των παρακάτω ενδείξεων, είναι καταφατική, αναλάβετε δράση για να αποκαταστήσετε το συντομότερο τις σχέσεις σας:

Ερμηνεύστε τις ζωγραφιές των παιδιών μέσα από τα χρώματα που προτιμούν

Ερμηνεύστε τις ζωγραφιές των παιδιών μέσα από τα χρώματα που προτιμούν

Το παιδί σας προτιμά να ζωγραφίζει με έντονα χρώματα; Αυτό δηλώνει ότι την ώρα της δημιουργίας βιώνει έντονα συναισθήματα.

Τα χρώματα που επιλέγει παίζουν σημαντικό ρόλο στο παιδικό σχέδιο και λένε πολλά για την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο αγαπημένο χρώμα. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο που χρησιμοποιεί συνέχεια το δικό σας παιδί;

Αλλάζουν οι «καμπύλες ανάπτυξης» βρεφών, παιδιών και εφήβων

 Αλλάζουν οι «καμπύλες ανάπτυξης» βρεφών, παιδιών και εφήβων

Εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι επαγγελματίες υγείας να αξιολογούν την ανάπτυξη των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων, με βάση τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ήδη τα νέα πρότυπα διαγράμματα σωματικής αύξησης που προσδιορίζουν το φυσιολογικό βάρος, ύψος και την περίμετρο κεφαλής περιλαμβάνονται στο νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού το οποίο εκδόθηκε πέρυσι. 

Τι πρέπει να προσέξετε με τα παιδικά παραμύθια

Τι πρέπει να προσέξετε με τα παιδικά παραμύθια

Σε όλα τα παιδιά αρέσει να τους διαβάζουν οι γονείς τους παραμύθια. Το mother.gr καταγράφει όσα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή παραμυθιών και πώς ακριβώς θα συναρπάσετε περαιτέρω το μικρό σας με αυτά:

Το πρώτο και αυτονόητο είναι να αγοράσετε παραμύθια συμβατά με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του. Εκτός δηλαδή από κάποιες κλασικές επιλογές, υπάρχουν και άλλα που τα θεωρεί ενδιαφέροντα το παιδί, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνουν βία ή άλλα απαγορευμένα στοιχεία.

Οδηγός επιβίωσης για νέους γονείς από τις παιδικές ιώσεις

Οδηγός επιβίωσης για νέους γονείς από τις παιδικές ιώσεις

Ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει αναπτύξει ακόμα πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα στις ιώσεις.

Ένα παιδί 1-3 ετών μπορεί να αρρωστήσει έως και 8-10 φορές τον χρόνο, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παθολογικό, ενώ στην ηλικία 4-8 μπορεί να αρρωστήσει 6-8 φορές τον χρόνο.

Πώς μεταδίδονται οι ιώσεις;

Οι ιώσεις μεταδίδονται πολύ εύκολα και τα συμπτώματα αρχίζουν μία με τρεις μέρες μετά την επαφή με κάποιον ασθενή.

Πώς εκδηλώνονται οι ιώσεις;