Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
22/05/2019,11:14

Χ.Ακάρ: «Ετοιμαζόμαστε για την παραλαβή των S-400 - Πάντως μιλάμε με ΗΠΑ και για Patriot»!

Χ.Ακάρ: «Ετοιμαζόμαστε για την παραλαβή των S-400 - Πάντως μιλάμε με ΗΠΑ και για Patriot»!

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απαντώντας στα «περί τελεσίγραφου» των ΗΠΑ είπε ότι βλέπει βελτίωση στις συζητήσεις που γίνονται με τους Αμερικανούς σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την κατασκευή των F-35 και η Άγκυρα αναμένει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. 

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Τουρκία εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ να αγοράσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συζητούν για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής βάσει της πιο πρόσφατης πρότασης των Αμερικανών.

Εν ολίγοις όλος ο καβγάς γίνεται για το ποιος θα εξοπλίσει καλύτερα την Άγκυρα εναντίον της... Ελλάδας. Οι ΗΠΑ μάλιστε πλειοψηφούν καθώς προσφέρουν πακέτο τα F-35 με τους Patriot. Προφανώς αυτό δεν το έχουν αντιληφθεί τα ελληνικά ΜΜΕ.

H ημέρα της ολοκληρωτικής ρήξης για ΗΠΑ-Τουρκία πλησιάζει καθώς οι ΗΠΑ δίνουν διορία στην Άγκυρα 15 ημέρες για να ακυρώσουν την συμφωνία με την Μόσχα για την αγορά των ρωσικών S-400.

Εάν δεν υπάρξει ρήξη τότε ένας από τους δύο θα έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι μένει να δούμε ποιος: Οι Αμερικανοί επειδή η Άγκυρα θα έχει προχωρήσει κανονικά στην παραλαβή του ρωσικού συστήματος και δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα για αυτό υπό τον φόβο της οριστικής και μη αναστρέψιμης απώλειας των Στενών;

Ή ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος θα έχει κάνει μια θεαματική στροφή 180 μοιρών «πουλώντας» την ρωσική πλευρά; Αλήθεια πόσο εφικτό είναι το τελευταίο όταν οι Ρώσοι είναι αυτοί που τον έσωσαν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, το οποίο διοργανώθηκε εντός αμερικανικού εδάφους από τον Φ.Γκιουλέν που διαβιεί στην Πενσυλβάνια;

Ο Χ.Ακάρ πάντως αναφέρθηκε στο θέμα της επίσκεψης τουρκικής επιτροπής από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Τους υποδέχθηκαν καλά ( σ.σ. Αθήνα) . Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή. Αν χρειαστεί θα παραταθούν. Τους είπαμε βάλτε στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι να θέσουν τις δικές τους θέσεις. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και φιλίας. Δεν απειλούμε κανέναν . Απλά προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα δίκαια αυτού του υπερήφανου λαού», δήλωσε ο Ακάρ.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει μέρος της δύναμης τους από τις συνεχόμενες συλλήψεις και απομακρύνσεις αξιωματικών, ο Ακάρ δήλωσε πως «κανένας μην προσπαθήσει να δοκιμάσει τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κανένας μην μπει στη συζήτηση της δύναμης αποτροπής της Τουρκίας».

Ο Ακάρ αποκάλυψε πως «για τους S-400 ήδη προσωπικό μας έχει ταξιδέψει στη Μόσχα και ξεκίνησε η εκπαίδευση τους»

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακριβώς τις επόμενες ημέρες αλλά αν τελικά οι ΗΠΑ προβούν σε... κυβίστηση δεν θα μας πολυεκπλήξει...

Tags:
loading...
loading...