Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
05/12/2018,18:23

Η Μόσχα προειδοποίησε την Λευκωσία με «επικίνδυνες συνέπειες» εάν μπει στο ΝΑΤΟ!

Η Μόσχα προειδοποίησε την Λευκωσία με «επικίνδυνες συνέπειες» και «αποσταθεροποίηση» εάν μπει στο ΝΑΤΟ!

Σε μια ασυνήθιστη, για τα δεδομένα των σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας, δήλωση προχώρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία ουσιαστικά προειδοποίησε την Λευκωσία για «συνέπειες» εάν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας πως εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την στρατιωιτικοποίηση της νήσου τότε η Ρωσία θα λάβει «τα απαραίτητη μέτρα» χωρίς να διευκρινίσει τι μέτρα θα είναι αυτά.

 «Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου και συνέχισε:

«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμιξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο».

«Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους», πρόσθεσε.

Είναι φανερό πλέον ότι η Ρωσία προειδοποιεί ευθέως την Κύπρο να μην προχωρήσει σε «σφιχτό εναγκαλισμό» με τις ΗΠΑ ούτε και να βάλει σε υλοποίηση σχέδια για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι συνέπειες για την περιοχή πρόκειται να είναι ιδιαίτερα  σοβαρές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν αναλογιστεί κανείς και το επίπεδο των πολύ καλών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες αμερικανικά πολεμικά σκάφη ελλιμενίζονται συχνά πυκνά στο λιμάνι της Λάρνακας ενώ η πιο πρόσφατη παρουσία ήταν το αντιτορπιλικό USS Porter DDG 78, το οποίο βρέθηκε στη Λάρνακα στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο κινήσεων εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον προς την Κύπρο για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τώρα η Μόσχα αντιδρά σε αυτή την προοπτική.

Tags:
loading...
loading...