Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
07/06/2017,15:17

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Σε ετοιμότητα το στράτευμα του Ιράν μετά την τρομοκρατική επίθεση του ISIS

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Σε ετοιμότητα το στράτευμα του Ιράν μετά την τρομοκρατική επίθεση του ISIS

Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ιράν, έθεσε σε ετοιμότητα το επίλεκτο σώμα των Ιρανών φρουρών της Επανάστασης καθώς επίσης και τις ειδικές αντιτρομοκρατικές αστυνομικές δυνάμεις. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν την ώρα που η περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο αραβικός κόσμος μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν το γεγονός ως προβοκάτσια, καθώς όλως τυχαίως μετά τη στοχοποίηση του Κατάρ και την διπλωματική του απομόνωση από τα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου, ο χρηματοδοτούμενος από Σαουδική Αραβία ISIS και με τις ευλογίες Η.Π.Α και Ισραήλ, χτύπησε την Ιρανική πρωτεύουσα.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται μια προσπάθεια αλλαγής του χάρτη και του status quo της Μέσης Ανατολής, με γενίκευση ενός πολέμου μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Independent, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Ιράν.

Και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που φέρει την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους από την έναρξη του Ραμαζανιού, ιερού μήνα των μουσουλμάνων.

Ο βρετανός πολιτικός αναλυτής, Τσάρλι Γουίντερ επισημαίνει ότι, η ανάληψη ευθύνης των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τεχεράνη από το Ισλαμικό Κράτος θα έχει τεράστιες συνέπειες στην περιοχή.

«Η απάντηση του Ιράν θα μπορούσε να μεταμορφώσει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς της Τεχεράνης και άλλες χώρες πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος κάτι το οποίο θα ήθελε το ISIS», επισημαίνει σε μήνυμά του στο Twitter.

Δέκα μέρες νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των άπιστων της Δύσης με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού και λίγα 24ωρα μετά τη βομβιστική επίθεση του Μάντσεστερ.

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το Ραμαζάνι, έναν ιερό μήνα νηστείας και θρησκευτικής αφοσίωσης που ξεκίνησε από τις 27 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιθέσεις κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αιματηρές επιθέσεις στην Τεχεράνη σημειώνονται την ώρα που το Κατάρ, η πλούσια χώρα του Κόλπου που έχει συμμαχήσει με το Ιράν, βρίσκεται σε «καραντίνα» από τους Άραβες γείτονές του.

Στη Ράκα της Συρίας, την άτυπη «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκεται από χτες μεγάλη επιχείριση κατά των τζιχαντιστών, με συντονισμένη επίθεση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από τα ανατολικά, δυτικά και βόρεια της ελεγχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος πόλης.

Tags:
loading...
loading...