Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
22/11/2017,17:23

Με τρεις παράνομες NAVTEX και μεγάλη αεροναυτική άσκηση η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση στην Κύπρο ώρες μετά την Τριμερή

Με τρεις παράνομες NAVTEX και μεγάλη αεροναυτική άσκηση η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση στην Κύπρο ώρες μετά την Τριμερή

Λίγες ώρες μετά το μήνυμα που απεύθυναν από κοινού Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος από την Λευκωσία προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα ανακοίνωσε μεγάλης έκτασης ασκήσεις, δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές των κυπριακών χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 1205/17 η Άγκυρα δεσμεύει μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, η οποία ξεκινάει από τα ανοιχτά της Πάφου και εκτείνεται μέχρι τα ανοιχτά της Αγίας Νάπας, περιλαμβάνοντας τμήματα των Τεμαχίων  1,2, 7, 8, 9 και 13.

Η δέσμευση αποσκοπεί στην πραγματοποίηση μεγάλης αεροναυτικής  άσκησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 18:00 μέχρι τις 23:00 της Πέμπτης, 22 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, με τη NAVTEX 1206/17, δεσμεύει την ίδια ακριβώς έκταση με σκοπό τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό πλοίο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 18:00 της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου μέχρι τη 01:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου.

Τέλος, με τη NAVTEX 1209/17 η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ακτίνας 15 ναυτικών μιλίων στα ανοιχτά της κατεχόμενης Μόρφου, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές στην Λευκωσία οι ηγέτες των τριών χωρών Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι  διεμήνυσαν  στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα  και οι τρεις χώρες δεσμεύτηκαν «να προχωρήσουν γρήγορα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους», έσπευσαν όμως να καλέσουν την Τουρκία «να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν ακόμη τη σθεναρή δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρήνης, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των κοινών αξιών και συμφερόντων τους, σημειώνεται στην Διακήρυξη.

Tags:
loading...
loading...