Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
17/04/2019,9:01

Μετά το Πάσχα οι 120 δόσεις για εφορία και ταμεία και οριστικά εκλογές τον... Οκτώβριο

Μετά το Πάσχα οι 120 δόσεις για εφορία και ταμεία και οριστικά εκλογές τον... Οκτώβριο

Εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα οι κυβερνητικές παροχές ταυτίζονται με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και όπως όλα δείχνουν μετά την Ανάσταση έρχονται οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Για μετά το Πάσχα μετατίθεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κατάθεση των νομοθετικών παρεμβάσεων για την ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία και την Εφορία, γνωστές και ως 120 δόσεις.

Εάν όντως συμβεί αυτό τότε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές είναι πλέον ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δίνει τα πάντα για να φέρει ένα συνολικό (νέο) πακέτο παροχών πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται και βέβαια αυτό να φανεί στις κάλπες.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας φαίνεται ότι έχει μεγάλη δόση αλήθειας, αφού στην αντίθετη περίπτωση και χωρίς ψηφισμένες τις ρυθμίσεις που έχουν διαφημιστεί όσο λίγες, μάλλον θα επρόκειτο για λευκή πετσέτα. Και ο Αλ. Τσίπρας δεν δείχνει σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να πράξει κάτι τέτοιο.

Δεν έχει γνωστός ο λόγος για την καθυστέρηση στην κατάθεση. Απλά να θυμίσουμε ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έχει γνωστοποιήσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις (Ταμεία) θα γίνει την Μ. Τρίτη.

Εν συνεχεία διέρρευσε ότι θα συνοδευτεί το εν λόγω νομοσχέδιο και με την αντίστοιχη ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία και πλέον θα υπάρξει και νέα καθυστέρηση, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξουν εξηγήσεις για τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι ότι η ρύθμιση για την Εφορία έχει ακόμη πολλά κενά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για τις οφειλές προς τα Ταμεία, που το νομικό κείμενο είναι έτοιμο εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από την τρόικα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Εφορία, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανές να σταματήσουν την υλοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιχειρήσει την ολική επιστροφή με ένα ισχυρό πακέτο παροχών, οι οποίες και θα ονοματιστούν ως επιχείρηση επιστροφή στην κανονικότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις. Δεν είπε βέβαια το από πότε θα ισχύσουν, άμεσα ή από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Επίσης είναι πολύ πιθανό στο πακέτο να υπάρχουν και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, από το 2020 και αυτές, αλλά και νέα παράταση ισχύος του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα 5 εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι λοιπόν μετά από 4 χρόνια στα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έλιωσε» κυριολεκτικά την μεσαία τάξη στην φορολογία τώρα υπόσχεται ότι θα ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πορεία.

Να σημειώσουμε πάντως ότι πουθενά στον πλανήτη δεν ορθοπόδησε οικονομία με υπερφορολόγηση και «άδειες» τράπεζες. Μαντέψτε, στην Ελλάδα διαθέτουμε και τα δύο...

Tags:
loading...
loading...