Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
28/12/2017,12:07

Μποτσουάνα: Η χώρα με την πιο ξεχωριστή μουσική παγκοσμίως!

Μποτσουάνα: Η χώρα με την πιο ξεχωριστή μουσική παγκοσμίως!

Σύμφωνα με την έρευνα έχει την πρωτιά καθώς σχεδόν δύο στις τρεις ηχογραφήσεις της (61%) έχουν σαφώς διακριτά μουσικά χαρακτηριστικά.

Κάθε χώρα έχει ασφαλώς τη δική της ξεχωριστή μουσική παράδοση. Αλλά ποια χώρα έχει την πιο διακριτή μουσική, και ποιας χώρας οι μουσικές ηχογραφήσεις ξεχωρίζουν περισσότερο από τις άλλες; 

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη από μία Ελληνοκύπρια ηλεκτρολόγο μηχανικό και έναν Έλληνα επιστήμονα της πληροφορικής, που χρησιμοποίησαν σύγχρονα τεχνολογικά «εργαλεία» για να συγκρίνουν τις μουσικές παραδόσεις όλου του κόσμου είναι... η Μποτσουάνα!

Οι ερευνητές Μαρία Παντελή και Εμμανουήλ Μπενέτος του Κέντρου Ψηφιακής Μουσικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν μουσικές ομοιότητες και διαφορές σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 8.200 ηχογραφήσεων από παραδοσιακές και λαϊκές μουσικές που προέρχονταν από 137 χώρες. 

Είναι η πρώτη απόπειρα να πραγματοποιηθεί μια τέτοιου μεγάλου εύρους συγκριτική υπολογιστική ανάλυση στις μουσικές του κόσμου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές επεξεργασίας σήματος, εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και χωρικής στατιστικής.

Διαπιστώθηκε ότι η χώρα που ξεχωρίζει περισσότερο στη μουσική της, είναι η Μποτσουάνα, καθώς σχεδόν δύο στις τρεις ηχογραφήσεις της (61%) έχουν σαφώς διακριτά μουσικά χαρακτηριστικά. Ακολουθούν σε πρωτότυπο μουσικό «προφίλ» τρεις άλλες αφρικανικές χώρες: η Ακτή Ελεφαντοστού (60%), το Τσαντ (55%) και το Μπενίν (54%).

Όσον αφορά τα επιμέρους μουσικά χαρακτηριστικά, το Μπενίν είναι η χώρα με τις πιο ξεχωριστές ηχογραφήσεις από άποψη ρυθμού και αρμονίας, η Γαλλική Γουιάνα από άποψη ηχοχρώματος (τόνου) και η Ζιμπάμπουε από άποψη μελωδίας. 

Tags:
loading...
loading...