Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
16/08/2019,13:16

M.Τσαβούσογλου: «Είμαστε ακόμα εντός προγράμματος F-35

M.Τσαβούσογλου: «Είμαστε ακόμα εντός προγράμματος F-35

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα για την παραγωγή των αεροσκαφών F-35.

Το Πεντάγωνο ανέστειλε την Τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 τον περασμένο μήνα μετά την έναρξη της αποστολής των ρωσικών συστημάτων  S-400.

"Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η επίσημη απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα", ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία πιστεύει ότι οι δύο σύμμαχοι θα μπορούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε διάφορα θέματα ανεξάρτητα από τη διαμάχη με τους S-400. "Διαφορετικά, και οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα, οι σχέσεις θα χαλάσουν άσκοπα και αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν", είπε.

"Η παραγωγή στην Τουρκία συνεχίζεται ακόμα",δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Βέβαια κι αυτό έχει τη σημασία του ο Μ.Τσαβούσογλου δεν είπε λέξη για παράδωση των F-35, απλά μέσω αυτών των δηλώσεων του προσπάθησε να δώσει έναν προσωρινό χαρακτήρα στην "εκτόπιση" της Τουρκίας από το πρόγραμμα, αναφέροντας για άλλη μια φορά ότι θέλει να τα βρει με τις ΗΠΑ.

Όμως όσο η Άγκυρα παραμένει κάθετη για τους S-400 αυτό παραμένει πολύ δύσκολο.

Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν αυτές τις δηλώσεις της έκανε με καθαρά τουρκική πρωτοβουλία ή προϋπήρξε συνομιλία με την Ουάσινγκτον. Άλλωστε οι δηλώσεις έγιναν σε ανύποπτο χρόνο σε συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Σρι Λάνκα.

Περίπου 42 Τούρκοι πιλότοι και πλήρωμα συντήρησης που έλαβαν εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος επέστρεψαν στην Τουρκία την 1η Αυγούστου μετά την απόφαση αναστολής.

Η Marillyn Hewson, διευθύνων σύμβουλος της Lockheed Martin, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία ανέμενε ότι όλες οι τουρκικές επιχειρήσεις θα απομακρυνθούν από την αλυσίδα παραγωγής των F-35 έως το Μάρτιο του 2020. Οι εταιρείες στην Τουρκία ολοκληρώνουν τις τρέχουσες συμβάσεις παραγωγής τους, αλλά δεν τους δίνονται νέες.

Ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως: "Δυστυχώς δεν θα πουλήσουμε F-35 στην Τουρκία".

Tags:
loading...
loading...