Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
09/11/2017,8:40

O Tραμπ στην Κίνα για εμπόριο και Βόρεια Κορέα

O Tραμπ στην Κίνα για εμπόριο και Βόρεια Κορέα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε σήμερα στο Πεκίνο τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να εργαστεί σκληρά για την επίλυση του προβλήματος των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ενώ απαίτησε ταυτόχρονα τη συμβολή της Ρωσίας για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση «δυνητικά δραματική».

«Καλώ την Κίνα να εργαστεί πολύ σκληρά» για το ζήτημα αυτό, τόνισε και προειδοποίησε ότι ο χρόνος είναι μετρημένος.

Η Κίνα, με την οποία διεξάγεται σχεδόν το σύνολο του εμπορίου της Βόρειας Κορέας, θεωρείται πως βρίσκεται σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, που προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε νέα δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

«Η Κίνα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα εύκολα και γρήγορα», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος και επέμεινε «ο χρόνος πιέζει, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε επίσης για άλλη μια φορά από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Καλώ τη Ρωσία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά δραματικής κατάστασης», είπε ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη της εβδομάδας, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στο Βιετνάμ.

Ο  Τραμπ κατήγγειλε σήμερα την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε άδικη, έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν μέμφεται» το Πεκίνο επειδή έχει εμπορικό πλεόνασμα.

Πρόσθεσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες οι διμερείς εμπορικές σχέσεις να γίνουν πιο δίκαιες, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ συνήφθησαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 253,4 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για μια κοινή επένδυση ύψους 43 δισεκ. δολαρίων στην Αλάσκα με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Τραμπ είπε ότι «πρέπει να δράσουμε γρήγορα» και πίεσε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, καθώς όπως υποστήριξε το Πεκίνο μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα γρήγορα και εύκολα.

Το 90% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνεται με την Κίνα και η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πως το Πεκίνο διαθέτει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την άσκηση πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε απευθυνόμενος στον Σι Τζινπίνγκ πεπεισμένος πως υπάρχει «μια λύση» στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Η συζήτησή μας σήμερα το πρωί ήταν εξαιρετική (...). Μιλήσαμε για τη Βόρεια Κορέα και πιστεύω, όπως κι εσείς, ότι υπάρχει μια λύση», είπε ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζει «φίλο» του τον κινέζο πρόεδρο.

Ο ρεπουμπλικάνος προέτρεψε παράλληλα και τη Ρωσία να εμπλακεί πιο ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης που προκαλούν τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα γίνει πιο ανοικτή και διαφανής για τις ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως αμερικανικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία που αποκαλείται «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος». Η πόρτα της Κίνας θα ανοίξει περισσότερο στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά ο κινέζος πρόεδρος.

Tags:
loading...
loading...