Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
17/10/2017,8:57

«Οχι» από το Εφετείο στην αποφυλάκιση της Ηριάννας

«Οχι» από το Εφετείο στην αποφυλάκιση της Ηριάννας

Στην απόρριψη της αίτησης της 29χρονης Ηριάννας να αποφυλακιστεί προσωρινά προχώρησε το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα εφετών ο οποίος είχε προτείνει την απόρριψη της αιτήσεως. Την απόρριψη της σχετικής αίτησης αποφάσισε το δικαστήριο και για τον συγκατηγορούμενο, ο οποίος είχε ζητήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του για λόγους υγείας.

Στο άκουσμα της απόφασης, η αντίδραση της κατάμεστης αίθουσας ήταν άμεση καθώς οι αλληλέγγυοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των δικαστών, ενώ κάποια στιγμή επικράτησε ένταση με αποτέλεσμα την επέμβαση της ΥΜΕΤ που ήταν στην αίθουσα καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, την απόρριψη της αίτησης της Ηριάννας για αναστολή της ποινής της πρότεινε ο εισαγγελέας στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, υποστηρίζοντας ότι «δεν αποδεικνύεται υπέρμετρη/ανεπανόρθωτη βλάβη». Νωρίτερα, είχε προτεινει να  απορριφθεί η αίτηση αναστολής και του Περικλή, συγκατηγορούμενου της Ηριάννας.  

Κατά την πρότασή του ο εισαγγελέας  ανέφερε ότι  «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».

«Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη.  Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί  με μία παράταση στο μέλλον», είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε πως η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: «Είναι προϋπόθεση αυτό, αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως».

Όσο για την τοποθέτηση της Ηριάννας ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε: «Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση». 

«Δεν διαφοροποιείται η κρίση από την προηγούμενη αίτηση αναστολής καθώς δεν υπήρξε επιδείνωση της υγείας του», είπε ο εισαγγελέας, αναφορικά με τον Περικλή, προσθέτοντας τα εξής: «προτείνω την απόρριψη της αίτησης ως αβάσιμης στην ουσία της».

Νωρίτερα, στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου και με αυστηρά μέτρα ασφαλείας η Ηριάννα, η οποία έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή της στους Πυρήνες της Φωτιάς, προσπάθησε να εξηγήσει στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει δεκτή η δεύτερη κατά σειρά αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της. 

«Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη, γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι' αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου... Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι' αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου», τόνισε η 29χρονη. 

«Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου», ανέφερε. Και συνέχισε:

«Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο να κάνω το πανεπιστήμιο χώρο εργασίας. Το κατάφερα πριν δύο χρόνια, αλλά αυτός ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός. Δούλεψα πάρα πολύ για να ξεκινήσω να κατακτώ αυτό τον χώρο και τα κατάφερα. Άρχισα να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου για να παραμείνω εκεί και ήμουν σε μία συνεχη κίνηση. Ξαφνικά έγινα επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει. Αύριο κινδυνεύω να χάσω την ευκαιρία μου να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως».

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών οι δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι οι καθηγήτριες οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης, υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο.

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος ρώτησε πόσο θα βλάψει την 29χρονη η καθυστέρηση και απάντησε ο μάρτυρας:

«Πολύ. Θα καθυστερήσει το διδακτορικό, άρα δεν θα μπορέσει να τελειώσει στα τρία χρόνια. Μάλιστα, μερικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν καθόλου, όπως το εφαρμοσμένο μέρος της. Η πρόσβαση στη βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά δύσκολη... αυτό το διάστημα πήρα άδεια για να την επισκέπτομαι, αλλά δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι. Φανταστείτε τον Σεπτέμβρη κατάφερα να πάω μόλις μία φορά».

Λόγους υγείας επικαλείτει και ο 33χρονος Περικλής που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. «Το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας μου...», είπε στους δικαστές. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση για την Ηριάνα, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα   

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους».

KKE: Προκλητική η επιμονή στην άδικη φυλάκιση - ευθύνες της κυβέρνησης  

«Η προκλητική επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, που απορρίπτει για δεύτερη φορά τις αιτήσεις αναστολής τους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση που διατηρεί άθικτο και εμπλουτίζει συνεχώς το κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, πάνω στο οποίο στηρίζονται τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις» Το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα, θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος και την αλλαγή του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΛΑΕ: Απαράδεκτη η απόφαση - υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
 
Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει ότι η απόφαση για την Ηριάννα και τον Περικλή «έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την ενοχή τους» προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Παράλληλα το κόμμα του Π. Λαφαζάνη κατηγορεί για υποκρισία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως αναφέρει «η Ηριάννα κι ο Περικλής, παραμένουν στην φυλακή με αξιοποίηση της νομολογίας του «τρομονόμου» τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε πλήρη ισχύ».
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση:   

 
 Με μία ακόμα απαράδεκτη απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας και επίδειξης αυταρχισμού, απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημα της αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, σήμερα το μεσημέρι από το πενταμελές εφετείο Αθηνών. 
Η απόρριψη του αιτήματος με δεδομένη την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την ενοχή τους, δεν είναι μόνο άδικη, αλλά έχει και μεγάλες συνέπειες για την επαγγελματική τους εξέλιξη, ιδιαίτερα για την Ηριάννα η οποία αποκλείεται έτσι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.  Τέτοιου είδους αποφάσεις προσβάλλουν το «περί δικαίου» αίσθημα της κοινωνίας που συνεχώς διαπιστώνει ότι νέοι άνθρωποι, χωρίς συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία, καταδικάζονται σε πολλά χρόνια κάθειρξης την ίδια στιγμή, που αθωώνονται με προκλητικές δικαστικές αποφάσεις, όσοι κατέστρεψαν και καταλήστευσαν τον λαό, οδηγώντας τον στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Αποτελούν όμως υποκρισία και οι δηλώσεις συμπαράστασης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι η Ηριάννα κι ο Περικλής, παραμένουν στην φυλακή με αξιοποίηση της νομολογίας του «τρομονόμου» τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε πλήρη ισχύ. Και η σημερινή απαράδεκτη δικαστική απόφαση, επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό και συνάμα πειστικό τρόπο, ότι η χώρα μας και ο λαός μας, χρειάζονται μία μεγάλη δημοκρατική και αντιμνημονιακή ανατροπή, για την ίδια την σωτηρία και την αναγέννηση τους.

Tags:
loading...
loading...