Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς να βελτιώσετε την ορθογραφία του παιδιού σας

Πώς να βελτιώσετε την ορθογραφία του παιδιού σας

Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού η ορθογραφία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο! Για να μπορέσει το παιδί να ξεπεράσει τα ορθογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, σας παραθέτουμε μερικούς έξυπνους τρόπους, οι οποίοι θα κάνουν την διαδικασία και εύκολη και ευχάριστη.

1. Πρόγραμμα

Πώς να χτίσετε σταθερές γέφυρες επικοινωνίας με το παιδί σας

Πώς να χτίσετε σταθερές γέφυρες επικοινωνίας με το παιδί σας

Επειδή η καλή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια είναι το άλφα και το ωμέγα, ας δούμε επτά απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε σταθερές γέφυρες επικοινωνίας με το παιδί σας.

Μάθετε να ακούτε. Χωρίς αρνητική κριτική, χωρίς χαρακτηρισμούς, χωρίς δογματικό και δασκαλίστικο ύφος, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας νιώθει άνετα να σας μιλήσει για οποιοδήποτε θέμα το απασχολεί.

Πώς να καταλάβω αν το παιδί μου έχει κρύωμα ή αλλεργία

Πώς να καταλάβω αν το παιδί μου έχει κρύωμα ή αλλεργία

Συχνά οι γονείς όταν δουν ότι το παιδάκι τους δεν είναι καλά υποθέτουν χωρίς δεύτερη σκέψη ότι έχουν κολλήσει κάποιο κρύωμα ή ίωση και κάνουν τα πάντα για να το κάνουν να υποχωρήσει.

Τα συμπτώματα που τους οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι συνήθως βήχας, πυρετός και απώλεια διάθεσης για φαγητό ή και γενικότερα.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τους αριθμούς

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τους αριθμούς

Αν θέλουμε το παιδί να μάθει τους αριθμούς θα είναι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό αν γίνει μέσα από ένα παιχνίδι.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα...

- Όταν ζητάτε από το παιδί να τακτοποιήσει κάτι, παροτρύνετέ το να απαριθμεί τα αντικείμενα τη στιγμή που τα βάζει στη θέση τους. Αν κάνει λάθος, κάντε μαζί την καταμέτρηση.

- Αγοράστε του παιχνίδια που άμεσα ή έμμεσα θα το βοηθήσουν να μάθει τους αριθμούς.

- Ρίξτε ένα ζάρι, το παιδί θα πρέπει να σας δώσει τόσα φασόλια όσα έδειξε το ζάρι.

Τι να κάνετε όταν πειράζουν το παιδί στο σχολείο

Τι να κάνετε όταν πειράζουν το παιδί στο σχολείο

Πρόκειται για μια άβολη κατάσταση για το παιδί, ακόμα κι αν δεν είναι μόνιμη. Αν αντιληφθείτε ότι βιώνει κάτι τέτοιο, αναλάβετε αμέσως δράση για να αποφευχθούν τα χειρότερα για την ψυχοσύνθεσή του:

Κάντε σαφές στο παιδί ότι γι'αυτό που βιώνει δεν ευθύνεται το ίδιο, άρα δεν πρέπει να νιώθει ανασφάλεια για τις ικανότητες και την αξία του. Όσοι τον πειράζουν έχουν το πρόβλημα και πολλές φορές το κάνουν επειδή κάτι κάνει καλά και το ζηλεύουν.

Πώς θα δείξετε την αγάπη σας στο παιδί

Πώς θα δείξετε την αγάπη σας στο παιδί

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να εισπράττουν αγάπη και αποδοχή στο μέγιστο βαθμό, όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και για να νιώσουν ασφάλεια. Πάμε να δούμε μερικούς (άμεσους ή έμμεσους) τρόπους να τους δείξετε πόσο τα αγαπάτε και τα νοιάζεστε:

Ο πιο απλός και άμεσος τρόπος είναι οι αγκαλιές και τα φιλιά, χωρίς βέβαια να περιμένετε συγκεκριμένη αφορμή για να εκδηλώσετε την αγάπη σας. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην το κάνετε σε υπερβολικό βαθμό, γιατί το παιδί θα δυσανασχετήσει. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες!

Προσκόλληση παιδιού σε αγαπημένο αντικείμενο

Προσκόλληση παιδιού σε αγαπημένο αντικείμενο

Κάποια παιδιά μεγαλώνοντας παραμένουν προσκολλημένα στο αγαπημένο τους αντικείμενο, το οποίο αρνούνται να αποχωριστούν. Τι είναι συνήθως αυτό και πώς εξηγείται η συγκεκριμένη εξάρτηση;

Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα με τα οποία παρουσιάζονται φαινόμενα προσκόλλησης είναι τα λούτρινα, το μαξιλάρι και το κουβερτάκι. 

Το παιδί νιώθει την ανάγκη να το έχει παντού μαζί του και να το αγκαλιάζει όταν θέλει να νιώσει ασφάλεια ή βιώνει αρνητικά συναισθήματα. Ουσιαστικά είναι σα να βρίσκει καταφύγιο. 

Μήπως το παιδί είναι «εθισμένο» στο tablet;

Μήπως το παιδί είναι «εθισμένο» στο tablet;

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών από πολλή μικρή ηλικία. Τρίχρονα και τετράχρονα πιτσιρίκια χειρίζονται με απίστευτη ευκολία tablets, smartphones, παιχνιδομηχανές και video games, με αποτέλεσμα να περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

Αν και ο όρος «εθισμός στην τεχνολογία» δεν είναι δόκιμος, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ίσως το μικρό σας έχει χάσει το μέτρο και θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσετε αν και πόσο θα πρέπει να παίζει με όλα αυτά τα gadgets. 

Πιο συγκεκριμένα:
 

Οι επιπτώσεις της καφεΐνης στο παιδί την περίοδο του θηλασμού

Οι επιπτώσεις της καφεΐνης στο παιδί την περίοδο του θηλασμού

Στις περισσότερες από εμάς αρέσει ο καφές και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Το θέμα όμως είναι αν έχετε τη δυνατότητα να καταναλώνετε και σε τι ποσότητες τέτοια ροφήματα όταν θηλάζετε.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν προκαλεί αϋπνίες στο νεογέννητο μωρό, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Από ποια ηλικία μπορούμε να αγοράσουμε στο παιδί κινητό

Από ποια ηλικία μπορούμε να αγοράσουμε στο παιδί κινητό

Ένα παιδί μικρότερο των 13 ετών δεν θα πρέπει να έχει δικό του κινητό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί καθόλου το τηλέφωνο εάν δεν έχει φτάσει την ηλικία των 8.

Αν και η χρήση του κινητού σε εφήβους δεν είναι απαραίτητη, εφόσον θέλετε ή έχετε αγοράσει στο παιδί τη συσκευή, θα πρέπει η χρήση του να γίνεται με την επίβλεψη κάποιου μεγάλου, είτε αυτός είναι γονιός, μεγαλύτερος αδελφός, δάσκαλος ή συγγενής.

Περιστασιακά και κάτω από ειδικές συνθήκες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα.