Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς θα μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά

Πώς θα μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά

Θέλετε το παιδί σας να βλέπει από θετική σκοπιά τη ζωή; Να μη χάνει το κουράγιο του στις δυσκολίες και να μη φοβάται το αβέβαιο μέλλον;

Δείτε μερικούς τρόπους για να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά:

Όπως θα ξέρετε από προσωπική εμπειρία, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των δυσκολιών είναι το χιούμορ. Επιστρατεύοντας λοιπόν το χιούμορ, το παιδί θα μπορεί να βλέπει τα πράγματα πιο εύκολα και θετικά.

Γιατί τα παιδιά φέρνουν ευτυχία σε ένα σπίτι;

Γιατί τα παιδιά φέρνουν ευτυχία σε ένα σπίτι;

Η προφανής απάντηση είναι «επειδή απλά υπάρχουν». Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι που τα παιδιά σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία:

Η μητρότητα σας κάνει να ανακαλύπτετε πτυχές του εαυτού σας που δε φανταζόσασταν ότι έχετε. Σχεδόν πάντα καλές βέβαια, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ερχομός ενός παιδιού σας βοηθάει να έρθετε πιο κοντά στην αυτογνωσία.

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

Τα παιδιά που κοιμούνται το μεσημέρι πάνω από την ηλικία των δύο ετών δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου, λένε οι ερευνητές.

Η ποιότητα του ύπνου συνδέεται με την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού και τόσο οι γονείς όσο και οι βρεφονηπιοκόμοι ή οι νταντάδες ενθαρρύνονται να αφήνουν τα μικρά παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι.

Οι επιπτώσεις του άγχους σας στα παιδιά

Οι επιπτώσεις του άγχους σας στα παιδιά

Άγχος πάντα θα έχετε. Το θέμα όμως είναι να μην το μεταδίδετε στο μικρό σας, γιατί οι συνέπειες στον ψυχισμό του μόνο αρνητικές θα είναι. Δείτε αναλυτικά:

Η πρώτη και προφανής επίπτωση είναι ότι, βλέποντας τους γονείς του να είναι αγχωμένοι και κακοδιάθετοι, χαλάει η διάθεση και του παιδιού. 

Κατά συνέπεια, το παιδί αδυνατεί να συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις του, άρα επηρεάζονται οι σχολικές του επιδόσεις. 

Τα παιδιά αφαιρούν ώρες ύπνου από τις μαμάδες!

Τα παιδιά αφαιρούν ώρες ύπνου από τις μαμάδες!

Όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, τότε οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο. Και όσα περισσότερα είναι τα παιδιά, τόσο μεγαλώνει η στέρηση του ύπνου για τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. 
         
Όμως δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τους άνδρες, που μάλλον συνεχίζουν να κοιμούνται του... καλού καιρού.
         

Γιατί δεν πρέπει να φέρεστε διαφορετικά στα παιδιά σας

Γιατί δεν πρέπει να φέρεστε διαφορετικά στα παιδιά σας

Ποτέ δε γίνεται σκόπιμα, όμως η προνομιακή μεταχείριση του ενός παιδιού συγκριτικά με το άλλο δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ψυχοσύνθεση και των δύο:

Το παιδί που είναι δέκτης προνομιακής μεταχείρισης νιώθει μια ανωτερότητα και θεωρεί-με μια δόση υπερβολής-ότι όλο το σύμπαν περιστρέφεται γύρω του. Ότι δηλαδή όχι μόνο οι γονείς του αλλά και τα τρίτα πρόσωπα εκτός σπιτιού είναι υποχρεωμένοι να κόπτονται για να πραγματοποιούν τα θελήματά του.

Παιχνίδι εκτός σπιτιού για υγιή ανάπτυξη στα παιδιά

Παιχνίδι εκτός σπιτιού για υγιή ανάπτυξη στα παιδιά

Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και λιγότερα παιδιά επιδιώκουν να συναντούν τους φίλους τους για παιχνίδι σε χώρους εκτός σπιτιού. Θα ήταν όμως θαυμάσιο να επιστρέψουν στις αλάνες, μιας και τα οφέλη είναι σημαντικά:

Όταν τα παιδιά παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, γίνονται δέκτες πολλαπλών ερεθισμάτων ταυτόχρονα. Καμία σχέση δηλαδή με το ελεγχόμενο και πεπερασμένο περιβάλλον του σπιτιού.

Εκτός σπιτιού έχουν ένα αίσθημα ελευθερίας και ανεμελιάς. Το παιχνίδι στο σπίτι σίγουρα δεν προσφέρει την ίδια ευεξία.

Το καλύτερο πρωινό για τα παιδιά στην εφηβεία

Το καλύτερο πρωινό για τα παιδιά στην εφηβεία

Οι έφηβοι έχουν ξεχωριστές ανάγκες και το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, οπότε δεν θα πρέπει να παραλείπετε ποτέ.

Αν και ένα υγιεινό πρωινό πρέπει να περιέχει τροφές από 3 τουλάχιστον διατροφικές ομάδες, το πιο σημαντικό είναι οι έφηβοι να τρώνε κάτι παρά καθόλου.

Η λίστα που ακολουθεί αναφέρει μερικές υγιεινές επιλογές που οι έφηβοι μπορούν να φάνε το πρωί ή να πάρουν μαζί τους.

- Γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά

- Μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες

- Μπάρες δημητριακών

Από ποια ηλικία ξεκινούν τα παιδιά στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν social media

Από ποια ηλικία ξεκινούν τα παιδιά στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν social media

Οι περισσότεροι γονείς (55,86%) παραδέχονται ότι επέτρεψαν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν social media σε ηλικία μικρότερη του επιτρεπόμενου, δηλαδή πριν ακόμα κλείσουν τα 13 τους χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα παιδιά δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά μόνο ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους και ειδικά των νεότερων σε ηλικία (έως 35 ετών) οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%.

Όταν τα παιδιά έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας

Όταν τα παιδιά έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στον κόσμο μετά από αρκετά χρόνια από το πρώτο, δημιουργεί νέα δεδομένα στους κόλπους της οικογένειας. 

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι κυριότερες αλλαγές και ποια η σωστή διαχείρισή τους από τους γονείς και το μεγάλο αδερφάκι.

Ενημερώστε έγκαιρα το παιδί σας ότι θα αποκτήσει αδερφάκι. Μπορεί λόγω μεγάλης διαφοράς ηλικίας οι πιθανότητες να παρατηρηθούν φαινόμενα ανταγωνισμού να είναι ελάχιστες, όμως καλό είναι να το προετοιμάσετε για το σημαντικό αυτό γεγονός, με δεδομένο ότι η καθημερινότητά του θα διαφοροποιηθεί σημαντικά.