Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
18/09/2019,11:39

«Πόλεμο» στην υποδηλωμένη εργασία ξεκινάει η κυβέρνησ

«Πόλεμο» στην υποδηλωμένη εργασία ξεκινάει η κυβέρνηση - Πώς θα κερδίζεται το αφορολόγητο

Σε σημαντικές αλλγές όχι ως προς το όριο του αφορολογήτου αλλά στο πως αυτό θα αποκτάται, προσανατολίζεται η κυβέρνηση ενώ σε δύο σημαντικές δεσμεύσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινάμε πόλεμο ενάντια στην υποδηλωμένη εργασία ενώ την ίδια στιγμή μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο για καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

«Θα το αντιμετωπίσουμε δραστικά με πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

Η δεύτερη δέσμευση του πρωθυπουργού αφορά στην αύξηση των συντάξεως χηρείας, δίνοντας το 70% από το 50% που είναι σήμερα, της σύνταξης του θανόντα στο τέλος του μήνα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε ότι το προσεχές διάστημα θα αλλάξει το περιβάλλον στην αγορά εργασίας μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας με πρακτικά και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο στέκεται δίπλα σε πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. «Θα αντιστρέψουμε το κλίμα με νέες προσλήψεις και με νομιμότητα» επεσήμανε ο κ. Βρούτσης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αύξηση του κατώτατου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών, στο πλαίσιο προσπάθειας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, η οποία μόνο στον ΦΠΑ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι φορολογούμενοι να μαζεύουν περισσότερες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Αν και ακόμα τα ποσοστά δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι από τα μέσα του Ιανουαρίου 2019, θα προκύψει από το ύψος του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με τη νέα κλίμακα:

15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, από 10% σήμερα

25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, από 15% σήμερα

30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, από 20% σήμερα.

Tags:
loading...
loading...