Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
08/11/2017,8:49

Πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση

Πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση

Όλοι οι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν πιστεύοντας στον εαυτό τους και έχοντας το θάρρος και τις απαραίτητες ικανότητες να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες.

Θέλουν με λίγα λόγια να έχουν τα παιδιά τους αυτοπεποίθηση και αυτό σε σημαντικό βαθμό είναι ένα στοιχείο που οι ίδιοι μπορούν να καλλιεργήσουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. 

Ας δούμε με ποιους τρόπους:

  • Δημιουργήστε ένα ασφαλές και ευτυχισμένο οικογενειακό περιβάλλον: Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τα παιδιά,  από το να μεγαλώνουν σε μια υγιή οικογένεια, με πολλή αγάπη, κατανόηση και αποδοχή.
  • Ξεκινήστε πρώτα από τον εαυτό σας: Τα παιδιά έχουν ως πρότυπο τους γονείς τους, συνεπώς κοιτάξτε αν εσείς οι ίδιοι έχετε αυτοπεποίθηση ή αμφιβάλλετε συνεχώς για τις ικανότητές σας.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί και εμπιστευτείτε το: Ακόμα και αν το ίδιο δειλιάζει ή δεν είναι σίγουρο, πρέπει να σταθείτε δίπλα του ενθαρρυντικά και να του δείξετε ότι πιστεύετε σε αυτό. Προσοχή, μην το πιέζετε να κάνει κάτι, αλλά δημιουργήστε τις συνθήκες, ώστε να νιώσει έτοιμο και να πιστέψει στον εαυτό του.
  • Αναθέστε του αρμοδιότητες και επιβραβεύστε το: Μην του προσφέρετε τα πάντα έτοιμα, αλλά αφήστε το να προσπαθήσει το ίδιο για αυτά που θέλει. Αν είναι ντροπαλό ή δειλό, ξεκινήστε αναθέτοντάς αρχικά του μικρές δουλίτσες και σταδιακά ανεβάζετε τον πήχυ. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύετε τις θετικές του προσπάθειες, αλλά με μέτρο και χωρίς να φτάνετε σε υπερβολές.
  • Μην το συγκρίνετε με αλλά παιδιά και μην του «χτυπάτε» τις αποτυχίες του: Το παιδί σας είναι ένα και μοναδικό και δε μοιάζει, ούτε χρειάζεται, με κανένα άλλο. Αποφύγετε τις συγκρίσεις, τις ταμπέλες και την αυστηρή κριτική. Αντίθετα, αφήστε το να κάνει τα λάθη του και βεβαιωθείτε ότι μαθαίνει μέσα από αυτά.

Tags:
loading...
loading...