Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
07/10/2019,11:46

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Οι Αμερικανοί αποχωρούν μετά το τηλεφώνημα με Τραμπ - Θα βρούμε λύση και για τα F-35»!

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Οι Αμερικανοί αποχωρούν μετά το τηλεφώνημα με Τραμπ - Θα βρούμε λύση και για τα F-35»!

«Έπειτα από τη συνομιλία μου με τον Ντόναλντ Τραμπ, η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία, έχει ξεκινήσει» δήλωσε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρησή του για τη Σερβία.

Επιβεβαίωσε έτσι και τον Λευκό Οίκο αλλά και τους Κούρδους για την άμεση αποχώρηση των Αμερικανών οι οποίοι με την κίνησή τους αυτή όχι μόνο προσφέρουν στο «πιάτο» την Βόρεια Συρία στους Τούρκους αλλά ουσιαστικά «χαρίζουν» και την Μέση Ανατολή στην Μόσχα.

Φυσικά κερδισμένο είναι και το Ιράν που παρά τα οικονομικά του προβλήματα έχει αναβαθμιστεί κάθετα στην γεωπολιτική «σκακιέρα».

Το πρόβλημα είναι πως ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξεκάθαρα και στο γεγονός ότι θα βρεθεί λύση και στο ζήτημα των F-35. Κακώς κάποιοι στην Αθήνα θεωρούσαν δεδομένο πως οι Τούρκοι δεν θα τα παραλάβουν. Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 όπου υποτίθεται η Άγκυρα θα αποπεμφθεί από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς πολλά μπορούν να συμβούν και τίποτα δεν έχει τελειώσει...

«Η διαδικασία αποχώρησης των Αμερικανών έχει ξεκινήσει, σε συνέχεια όσων ανέφερε και η πλευρά του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι νέο.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων του, αν και αυτό καθυστέρησε να γίνει. Παρά την καθυστέρηση αυτή, οι εκπρόσωποι Αμρικανών και Τούρκων βρίσκονταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την περιοχή.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Πάντα λέγαμε πως «μπορεί να χτυπήσοτμε ξαφνικά μια νύχτα» και συνεχίζουμε να το λέμε με την ίδια αποφασιστικότητα» τόνισε για τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, και στο σχέδιο με τα F-35, τονίζοντας: «Είναι μια διαδικασία που τράβηξε χρονικά. Ελπίζω πως ο Τραμπ θα με καλέσει να μιλήσουμε και να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Μέσα στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα, θα τον επισκεφτώ, εκτός απροόπτου, στην Ουάσινγκτον. Το κύριος μέρος της δουλειάς θα γίνει στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή μας. Θέλουμε να καταλήξουμε με το θέμα των F-35 σε αυτή την επαφή. Δεν έχουμε διακόψει τις πληρωμές μας, έχουμε ήδη καταθέσει 1,4 δισ. δολάρια και θα τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα».

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (...) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Tags:
loading...
loading...