Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
09/02/2018,9:57

Τι πρέπει να προσέξετε με τα παιδικά παραμύθια

Τι πρέπει να προσέξετε με τα παιδικά παραμύθια

Σε όλα τα παιδιά αρέσει να τους διαβάζουν οι γονείς τους παραμύθια. Το mother.gr καταγράφει όσα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή παραμυθιών και πώς ακριβώς θα συναρπάσετε περαιτέρω το μικρό σας με αυτά:

Το πρώτο και αυτονόητο είναι να αγοράσετε παραμύθια συμβατά με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του. Εκτός δηλαδή από κάποιες κλασικές επιλογές, υπάρχουν και άλλα που τα θεωρεί ενδιαφέροντα το παιδί, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνουν βία ή άλλα απαγορευμένα στοιχεία.

Σε γενικές γραμμές το εξώφυλλο, η εικονογράφηση και η ποικιλία ή μη χρωμάτων παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποδοχή ενός παραμυθιού από το παιδί και στο βαθμό που θα του κινήσει το ενδιαφέρον.

Επειδή το ζητούμενο είναι να ψυχαγωγήσετε ή αντίστοιχα να νανουρίσετε το παιδί σας, αφήστε στη διακριτική του ευχέρεια την επιλογή παραμυθιού, ακόμα κι αν χρειαστεί να του διαβάσετε κάποιο για πολλοστή φορά!

Προσαρμόστε τον τόνο της φωνής σας ανάλογα με το στόχο που έχετε κάθε φορά. Βάλτε ένταση και χρώμα όταν διαβάζετε στο παιδί ένα παραμύθι μέσα στη μέρα και θέλετε να το συναρπάσετε ή αντίστοιχα χαλαρό και σταθερό τόνο όταν είναι η ώρα του ύπνου.

Στο ίδιο μοτίβο, καλό είναι να αλλάζετε φωνή στους διαλόγους μεταξύ των ηρώων του παραμυθιού ή να κάνετε κινήσεις με τα χέρια και μορφασμούς με το πρόσωπο εκεί που θέλετε να δώσετε έμφαση.

Και μόνο η κατάλληλη ένταση ή το χρώμα φωνής μπορούν να δημιουργήσουν άπειρες σκέψεις και συναισθήματα στο μικρό σας, πολλές φορές και σε ιστορίες που έχει ακούει πάλι.

Επειδή μια ενδιαφέρουσα υπόθεση ή ένας εύστοχος τρόπος διήγησης ξετρελαίνουν το παιδί, να είσαστε προετοιμασμένοι να σας ζητήσει να του διαβάσετε αμέσως μετά κι άλλο παραμύθι. Ανάλογα την ώρα, τη συγκυρία και τις υποχρεώσεις σας, η απάντηση μπορεί να ποικίλλει.

Μετά την ολοκλήρωση του παραμυθιού, μην παραλείψετε να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιού για την ιστορία, με έμφαση σε τυχόν ηθικό δίδαγμα που του άφησε και οτιδήποτε το εντυπωσίασε ή δεν του άρεσε.

Tags:
loading...
loading...