Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
09/11/2017,9:03

Ζάλη! Κατάσχεσαν 12 τόνους κοκαΐνη, αξίας 360 εκατομμυρίων δολαρίων

Ζάλη! Κατάσχεσαν 12 τόνους κοκαΐνη, αξίας 360 εκατομμυρίων δολαρίων

Που αλλού; Στην Κολομβία! Και πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ! Τύφλα να ‘χει το Narcos σαν να λέμε!

Μόνο… ζάλη προκαλεί η ανακοίνωση ότι οι αρχές κατάφεραν να κατασχέσουν 12 τόνους κοκαΐνη. Η Κολομβία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. «Ποτέ πριν, αφότου αρχίσαμε πριν από 40 και πλέον χρόνια να καταπολεμούμε τη διακίνηση ναρκωτικών, δεν είχαμε κάνει μια κατάσχεση τέτοιου μεγέθους», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους. 

Κοκαΐνη 360 εκατ.

Το φορτίο εκτιμάται ότι έχει αξία περίπου 360 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανήκε στην Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στην Κολομβία, η οποία επιδίδεται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών. Κατασχέθηκε σε μια περιοχή όπου παράγονται μπανάνες, στη νομαρχία Αντιόκια (βορειοδυτικά).

«Με αυτή την κατάσχεση, ξεπεράσαμε την (κατασχεθείσα) ποσότητα της περασμένης χρονιάς: κατασχέθηκαν 362 τόνοι αυτή τη χρονιά, έναντι 317 τόνων κοκαΐνης το 2016», υπογράμμισε ο Σάντος. 

Γιγαντιαία επιχείρηση

Η αστυνομία εξήγησε ότι περίπου 400 στελέχη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών συμμετείχαν σε μια επιχείρηση σε τέσσερις ιδιοκτησίες στις πόλεις Τσιγοροδό και Καρέπα. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν θαμμένα κάτω από τη γη.

Η κοκαΐνη ανήκε στον αρχηγό της συμμορίας, τον Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, ή «Οτονιέλ», τον πλέον καταζητούμενο κακοποιό σήμερα στην Κολομβία.

Ποια είναι η Clan del Golfo

Η Clan del Golfo σχηματίστηκε από πρώην παραστρατιωτικούς που ανήκαν σε ένοπλες ομάδες της άκρας δεξιάς. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η συμμορία είχε ανακοινώσει ότι θέλει να κλειστεί μια συμφωνία προκειμένου τα μέλη της να παραδοθούν ομαδικά στις αρχές, μετά τις εντατικές επιχειρήσεις εναντίον της που διεξάγουν οι αρχές τα τελευταία δύο χρόνια.

Κάποτε μετρούσε άλλοτε 4.000 μέλη. Μετά την ολομέτωπη επίθεση εναντίον της που εξαπέλυσε η κυβέρνηση υπολογίζεται ότι σήμερα διαθέτει περίπου 1.800 άνδρες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Με περίπου 1.460.000 στρέμματα γης να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύλων κόκας, του φυτού που αποτελεί τη βάση της κοκαΐνης, η Κολομβία κατατάχθηκε το 2016 στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή και στην εξαγωγή αυτού του ναρκωτικού (886 τόνοι), κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ζάλη! Κατάσχεσαν 12 τόνους κοκαΐνη, αξίας 360 εκατομμυρίων δολαρίων

Tags:
loading...
loading...